2014. december 11., csütörtök

Psidium cattleianum Raddi - szamóca guava


Rendszertani besorolás:
Törzs: Magnoliophyta
Osztály: Magnoliopsida
Rend: Myrtales
Család: Myrtiaceae
Nemzetség: Psidium
Faj: Psidium cattleianum Raddi 

Spanyol név: el guayabo peruano, la guayabita del Peru


Értékes, ehető gyümölcséért termesztett fa. A guayabo (Psidium) nemzetség tagja, hasonlít a közönséges guavához (Psidium guajava), de attól különbözően a levelei simák, erezetük nem feltűnő. A gyümölcs íze nagyon kellemes, kinézete a közönséges guávához hasonló, íze valamennyire különbözik, a szamócára emlékeztető. Sok fehérjét és cukrot tartalmaz.

Kis fa, vagy cserje, nagyon ellenálló és tűrőképes faj. Sűrűn elágazó ágai vannak, lombozata annyira zárt, hogy a napfény alig hatol át rajta. Levelei örökzöldek, bőrneműek,  elliptikusak, kicsípettek, mintegy 5-10 centiméter hosszúak.


Virágai fehérek, 2-3 centiméteresek, magányosan állóak. Négy szirma és nagy számú porzója van. A virágok a levelek hónaljában nyílnak. Öntermékenyülő.

A termések gömbölyűek, 2-5 cm nagyságúak, piros, néha sárga színűek a gyümölcs húsa fehér. 3 éves korában kezd el teremni.




Maggal terjed. Származási helye Peru, sok trópusi és szubtrópusi országban termesztik, bár sok helyen különböző okok miatt eléggé keveset terem és a termései sem olyan ízletes, mint a számára ideális termőhelyeken. A faj benne van "A világ 100 legtöbb kárt okozó egzotikus inváziós fajok" listájában. Európa mediterrán részein is előfordul. - 5 -10 fokot még elvisel.

Szinonim nevek:

Psidium cattleianum Sabine
Psidium chinense
Psidium coriaceum Mart. ex O.Berg
Psidium humile Vell.
Psidium variabile O.Berg





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése